شاید به عنوان یک عکاس دوست داشته باشید عکس های خود را چاپ کنید تا به یادگار باقی بمانند و یا به تازگی با خرید یک دوربین عکاسی جدید به این فکر افتاده اید که چند عکس خانوادگی زیبا به پدر و مادر خود هدیه بدهید. درهر دوصورت، یکی از مهم ترین بخش ها انتخاب کاغذ یا وسیله ای است که می خواهید عکس خود را روی آن چاپ نمایید؛ زیرا هرکدام ویژگی ها و ظاهر منحصر به فرد خود را دارا است. اگر در این زمینه هیچگونه اطلاعی نداشته باشید، نگاه کردن به کتابخانه عظیم انواع کاغذهای موجود ممکن است ترسناک به نظر برسد. بنابراین، در این مقاله به بررسی سریع برخی از مهمترین اصطلاحات و مشخصات برای پیدا کردن یک کاغذ مناسب پرداخته شده است.
بافت سطح
شاید یکی از آسان ترین جنبه های شناخت هر کاغذی، بافت سطح آن کاغذ باشد. کاغذها انواع مختلفی از کاغذهای مات بسیار بافت دار تا کاغذهای بسیار براق و صاف گلاسه را شامل می شوند؛ همچنین، گزینه های تخصصی دیگر مانند کاغذ متالیک نیز وجود دارد. به طور کلی، تنها سه نوع اصلی کاغذ وجود دارد: براق گلاسه، لاستر یا مات.
کاغذ گلاسه
کاغذ گلاسه به دلیل ظاهر صاف و حالت بازتاب پذیری خود به سرعت قابل تشخیص است و به عنوان رایج ترین نوع کاغذ برای عکاسان شناخته می شود. این امر به دلیل توانایی کاغذ در نشان دادن رنگ های سیاه عمیق با رنگ های اشباع شده و زنده می باشد که باعث برجسته نشان داده شدن تصاویر می شود. و علاوه بر این مزیت ها، کاغذ گلاسه می تواند به طور کلی یک تصویر واضح و زنده ایجاد کند که جزییات دقیق را به عکاسان و گرافیست ها نشان می دهد.
کاغذ مات
در جهت دیگر این طیف، کاغذهای مات قرار دارند که ظاهر آنها بیشتر شبیه کاغذهای هنری قدیمی هستند. بسیاری از کاغذهای مات دارای بافتی هستند که می تواند یک لایه هنری دیگر را به چاپ نهایی اضافه کند. این بافت همچنین می تواند یادآور کاغذهای کلاسیک مانند کاغذهای آبرنگ باشد. علاوه بر این، یک امتیاز دیگر کاغذهای مات این است که با دست زدن به آن، اثر انگشت و علامت روی آن کمتر باقی می ماند.
کاغذ لاستر
کاغذ لاستر با نام های دیگری مانند ساتین، نیمه مات/نیمه گلاسه، ابریشمی، صدفی و غیره شناخته می شود. این نوع کاغذ، سطحی بین گلاسه و مات، معمولاً با بافت و بازتاب کم، دارد. این کاغذ در رنگ های مختلف از سیاه تا سفید و رنگ های عالی دیگر را شامل می شود و می تواند بافتی داشته باشد که محتوای عکس را برجسته سازد. این کاغذ توانایی ایجاد تصاویر خارق العاده را دارد، بدون اینکه برق کاغذهای گلاسه و یا فقدان کانتراست کاغذهای مات را داشته باشد. این تعادل باعث شده است تا این نوع کاغذ یک گزینه محبوب برای عکاسان باشد.
مواد اولیه و پوشش کاغذ
به غیر از نوع کاغذ، با اصطلاحاتی مانند متالیک، baryta، کتانی، آلفا سلولز مواجه خواهید شد که می توانند انتخاب کاغذ را کمی سخت تر کنند. این اصطلاحات به پوشش و مواد تشکیل دهنده خاص کاغذ اشاره دارد. آنها می توانند تاثیر زیادی روی چاپ نهایی ایجاد کنند و باعث شخصیت بخشیدن به تصاویر شوند.
مواد اولیه به دلیل اینکه مواد تشکیل دهنده کاغذ می باشند لازم است تا مدنظر گرفته شوند. دو نوع از متداول ترین مواد اولیه، کتان و آلفا سلولز می باشند که دارای سطوح و بافت مختلف هستند و شناختن آنها می تواند بسیار سخت باشد. کتان به دلیل میراثی که در انواع کاغذهای سنتی دارد و قیمت بالاتر آن، از درجه بالاتری برخوردار است؛ اما آلفا سلولز که یک کاغذ درجه بالا از جنس چوب می باشد می تواند نتایجی مشابه اما با قیمتی به صرفه تر ایجاد کند. انتخاب این مواد به هدف شما از چاپ بسیار بستگی دارد. اگر می خواهید یک عکس 8 در 10 اینچ برای اتاق پذیرایی خود چاپ کنید، آلفا سلولز مناسب است. اما اگر می خواهید عکس های چاپ شده خود را در یک گالری هنری به فروش برسانید، کتان مناسب تر است. گزینه های دیگری مانند کانواس و برنجی نیز وجود دارند. کانواس نوع کلاسیکی است که در هنرهای زیبا به کار می رفته است و دارای جلوه ی منحصر به فرد زیبایی می باشد؛ درحالی که، کاغذهای برنجی و سایر کاغذها دارای ظواهر متفاوت هستند که می توانند یادآور مکان ها و دوره های زمانی خاص باشند.
پوشش کاغذ در گردش کار جوهرافشان بسیار مهم است که باعث جذب جوهر به این کاغذها می شود. هر تولیدکننده ای دارای ترکیبات مخصوص خود می باشد؛ اما برخی گزینه های متداول و رایج وجود دارد. Baryta یکی از پوشش هایی است که با استفاده از سولفات باریوم، ظاهر، حس و حتی بوی کاغذهای اتاق های تاریک قدیمی عکاسی را به یاد می آورد. متالیک نیز گزینه ی دیگری است که باعث ایجاد درخشش روی کاغذ می شود. این کار باعث اضافه کردن وجهه ای منحصر به فرد به عکس های شما و نمایان شدن جزییات عکس می شود که درنتیجه تأثیرگذاری تصاویر را بیشتر می کند.
مشخصات کاغذ
این قسمت شامل وزن، ضخامت، روشنی، میزان سفیدی، رنگ، میزان مات بودن و غیره می باشد. هنگام جستجوی کاغذ، وزن و ضخامت آن با کیفیت کلی کاغذ در ارتباط است. وزن اشاره دارد به میزان سنگینی کاغذ و اغلب به صورت گرم در هر متر مربع (gsm) بیان می شود. هرچه کاغذ سنگین تر باشد، با گذشت زمان کمتر مستعد خم شدن است. ضخامت کاغذ به صورت mils یا هزارم اینچ تعریف می شود. کاغذهای ضخیم تر به طور کلی سفت تر هستند؛ بنابراین باید مراقب باشید چونکه همه چاپگرها نمی توانند از ضخیم ترین کاغذها پشتیبانی کنند.
میزان روشنایی، سفیدی و تن رنگ، نشان دهنده ظاهر کلی کاغذ می باشد. روشن ترین قسمت عکس شما به وسیله روشنایی خود کاغذ محدود می شود که روی طیف کلی تاثیر می گذارد. رنگ از طریق میزان سفیدی تعیین می شود؛ درصدهای کمتر نشان دهنده یک کاغذ گرم تر یا طبیعی تر و درصدهای بالاتر به معنی رنگ های سردتر و آبی تر است. اینها همه تعیین کننده ظاهر کاغذ در مقایسه با کاغذهای دیگر می باشد.
یک ترفند جالب برای رسیدن به درصدهای بالاتر از 100 با توجه به میزان روشنایی و سفیدی، استفاده از OBA ( عوامل روشن کننده نوری) هستند. اینها به نور UV انعکاس نشان می دهند و باعث سفیدتر به نظر رسیدن کاغذها می شوند. درضمن، محتوی OBA به مرور زمان محو می شود. این عوامل به معنی این است که عکس شما به مرور زمان درخشش و روشنی خود را از دست می دهد. بسیاری از کاغذهایی که دارای OBA هستند در مقایسه با کاغذهای فاقد OBA، برای بایگانی و نگه داری مناسب نمی باشند.
میزان تاری و مات بودن (opacity) مشخصه ای است که برای اهداف به نمایش گذاشتن عکس مهم می باشد؛ زیرا بیان کننده میزان عبور نور از یک ورق کاغذ یا مواد یک بنر به کاربران می باشد.
نکات دیگر
امکان چاپ عکس دو طرفه برای یک کتاب یا جزوه وجود دارد، اما باید اطمینان حاصل کنید که از کاغذی که برای این کار طراحی شده است استفاده نمایید؛ زیرا دارای یک لایه گیرنده جوهر در هر دو طرف هستند. آنها همچنین برای استفاده در آلبوم یا کتاب، وزن تقریبأ سبک تری دارند.
در نهایت، اگر با چاپ زیاد آشنایی ندارید، بهتر است از کاغذی استفاده کنید که با چاپگر شما همخوانی داشته باشد. تولیدکنندگان کاغذ با ارائه پروفایل ICC این امکان را فراهم کرده اند تا کامپیوتر و چاپگر برای انطباق فایل دیجیتال با عکس چاپ شده، رنگ ها را از عکس شما به زبان چاپگر بازنمایی کنند.